Pizza pece a sporáky

Cech kachliarov a krbárovPec Golem nájdete v Hospode a minipivovare u Komarku v Rohove v okrese Opava (ČR), slúži im na špeciality pečené v peci na bukovom dreve.

Pizza pec (chlebová pec) je priestor pre pečenie postavený zo šamotových tvaroviek. Ako príslušenstvo sa dodáva švajčiarsky teplomer do 500 °C, ktorý sa dá zabudovať do čelného múra.

Vo vidieckych oblastiach sa uprednostňuje piecka zabudovaná do kachľového sporáka v kuchyni. Plamene sa ťahajú do zadnej časti pece a odtiaľ smerom nahor, potom zmenia smer a su odvádzané do komína. Takýmto ťahom sa zabezpečí dobré rozpálenie hornej časti pece. Drevo do pece sa prikladá dva až tri razy, tak ako do sporáka, kým sa pec správne nerozpáli. Keď je pec správne vyhriata, mal by teplomer ukazovať 250 až 300 °C.

"Sálavá tradičná kachľová pec"

Kachľová pec je unikátne vykurovacie teleso neustále vylepšované približne 800 rokov, asi tridsiatimi generáciami kachliarov tak, že v účinnosti, najnižšej spotrebe paliva, bezpečnosti prevádzky, ochrany životného prostredia nemá ani v súčasnosti konkurenciu medzi vykurovacími zariadeniami na spaľovanie dreva.

Hlavnými rozpoznávacími a nezameniteľnými stavebnými prvkami kachľových pecí sú:

  • vonkajší plášť, ktorý do okoliam pece zabezpečuje šírenie tepla vyžarovaním - sálaním

Vnútorná konštrukcia:

  • ohnisko, ktoré je remeselné vyhotovené kachliarom zo žiaruvzdorných keramických materiálov, na ktoré sa plynule napájajú ťahy budované z keramických materiálov.
  • ťahy tiež remeselné vybudované kachliarom na odvod spalín do komína tak, aby sa pritom horením paliva vytvorené teplo maximálne využilo. Sú budované tak, že s plášťom tvoria kompaktný, pevný, nedeliteľný celok, cez ktorý sa šíri teplota, ktorú plášť vyžaruje - sála do okolia (pece so vzduchovou medzerou, alebo s pecovými vložkami tu nepatria).

Tak, ako je jednoduchá definícia týchto kachľových pecí, tak aj tradičné stavebné materiály na ich výstavbu sú prírodné materiály stáročiami preverené, osvedčené, bezpečné a preto ich netreba zavrhnúť a nútiť kachliarov nahradiť ich mnohonásobne drahšími sériovo vyrábanými dielmi, alebo inak nazývanými modernými materiálmi tretej, a o 4 mesiace už štvrtej generácie, atď. Kachľové pece produkujú najlacnejšie teplo tým, že na dosiahnutie rovnakého množstva tepelnej energie v porovnaní s inými vykurovacími zariadeniami spotrebuje najmenej dreva. Z toho vyplýva, že je najekologickejším vykurovacím zariadením a najviac šetrí lesy a životné prostredie. Pokiaľ iný výrobcovia, či stavitelia tvrdia iné, je to spochybniteľná reklama.

Z definície kachľovej pece vyplýva, že kachľovými tradičnými pecami sa nemôžu nazývať vykurovacie zariadenia, ktoré teplo vytvorené horením dreva šíria v prostredí prúdením zohriateho vzduchu, ako ani terajšie nové technológie - zariadenia, ktorých ťahy sa skladajú z priemyselne vyrobených dielov, a ktorých ťahy montujú tak, že od plášťa pece ich delí vzduchová medzera, a vznikajú nezanedbateľné tepelné straty, a tým klesá účinnosť aj výkon.

Túto definíciu, prípadne ešte doplnenú, budeme presadzovať na všetkých fórach, aj medzinárodných, aby sa názov tradičná sálavá kachľová pec mohla používať len a len na vykurovacie zariadenia, ktoré spĺňajú do bodky definíciu tejto kachľovej pece. Ináč by sme sa spreneverili tvorivosti a obdivuhodným výsledkom všetkých generácií kachliarov, ktorí vytvorili toto unikátne vykurovacie zariadenie, ktoré ani v dnešnej modernej dobe nie je prekonané a myslíme si, že ani len tak rýchlo nebude.

Pizza pece a sporáky
Pizza pece a sporáky
Pizza pece a sporáky
Pizza pece a sporáky
Pizza pece a sporáky
Pizza pece a sporáky
košík Košík